koken & tafelen algemeen
Casper van Dort by Michiel de Vlieger

Welkom

Hierbij een selectie van restaurant in Den Haag. Wil jij ook hier vermeld worden? Neem contact met mij op via casper@cavado.nl

Met Restaurant Basaal naar De Bokkebunker

Met Restaurant Basaal naar De Bokkebunker

De Bokkenbunker wil de bokjes uit de melkgeitenhouderij een bokwaardig leven geven. In het najaar van 2015 deed Lydia van Maurik een experiment. Als overtuigd vegetariër heb ik 3 geitenbokjes grootgebracht en met 6 maanden laten slachten en het vlees verkocht. 

Met het keukenteam van Restaurant Basaal zijn we op bezoek geweest in het prachtige landschap van de Waal bij fort Honswijk.

De bokjes worden geboren op een biologische geitenboerderij zoals Pronkjewael, familie de Jong uit Stolwijk, Het Geertje en de Geertjeshoeve.
Na de geboorte gaan ze meteen bij de moeder weg, omdat het beter is ze te scheiden voor ze aan elkaar gehecht zijn. Zo is er minder stress. Ze krijgen wel de biest (eerste melk).

De geitjes blijven op de geitenboerderij en groeien op tot melkgeit.
De bokjes krijgen een eigen plek op de boerderij of verhuizen naar de Bokkenbunker.
Ze wonen eerst in in een stal, lekker warm en droog. Ze leren zelfstandig drinken aan een kunstspeen en beginnen ook al direct hooi te knabbelen.

Dan wordt langzamerhand de melk afgebouwd en het ruwvoer opgebouwd. Na 8 weken eten ze alleen nog hooi, stro, granen en knollen en mogen ze bij mooi weer buiten oefenen met grazen. Na 12 weken mogen ze helemaal de wei op en schuilen ze voor de regen in een stal.

Na 6-8 maanden, net voor de hormonen echt beginnen te gieren, gaan ze nog 1 à 2 weken naar binnen om tot rust te komen. Daarna worden ze verdoofd geslacht.

The Hague Food Festival

The Hague Food Festival

Hermit Gin  - Dutch Coastal Gin-

Hermit Gin - Dutch Coastal Gin-