koken & tafelen algemeen

Rungis in Parijs dé versmarkt in Europa!

De grootste versmarkt van Europa ligt in Rungis 6 km onder Parijs. Ruim dertig jaar geleden verhuisden de beroemde Parijse Hallen (Les Halles), die al sinds 1183 in het centrum van Parijs waren gevestigd, naar het handelsterrein Rungis. Samen met Marcel van der Kleijn (Calla's, Restaurant Oogst & BIT Grill & Café) gingen we met de inkopers van Sligro mee op de nachtelijke inkoop.

Sector Vis

Sector Vis

In Rungis wisselen tijdens de nachtelijke uren vele verse producten van eigenaar. Op een oppervlakte van in totaal 232 hectare wordt jaarlijks 1,5 miljoen ton aan vlees, vis, fruit, groente en andere versproducten verhandeld. Rungis telt ruim 12.000 personeelsleden en er zijn 14.000 bedrijven gevestigd. Dagelijks komen er 20.000 bezoekers over de vloer, die samen voor een jaarlijkse omzet van ruim 7 miljard euro zorgen.

 

 

De volgende sectoren zijn er in Rungis:

  • Sector Groente & fruit
  • Sector Vlees
  • Sector Vis
  • Sector Zuivel & delicatessen
  • Sector bloemen & planten en decoratie
  • Sector Logistiek

 

 

Enkele Feiten & cijfers uit 2016:

Gebruik oppervlakte 1.041.315 M2

12.027 personen werkzaam

Omzetcijfers versmarkt €6.073.000


1.718.552 TON aan goederen

 

De diverse sectoren zijn verdeeld in Markthallen waar de aanbieders hen verswaren aan de inkopers tonen en verkopen. Ook Nederlandse bedrijven leveren hier haar bijdrage aan zoals diver IJmuidense visbedrijven, bijna de gehele bloemensector en  Koppert Cress uit Monster.

Bijgaand een uitgebreid fotoverslag: