koken & tafelen algemeen
Back to All Events

High Wine: Proeverij Puglia

  • Solo Vino 105 Gevers Deynootplein Den Haag, ZH, 2586 CP Nederland (map)

Iedere zondag tussen 14:00 en 18:00 bij wijnbar Solo Vino een proeverij met 4 kleine gerechten met bijpassende wijnen voor €12,50 p.p.  Deze week bestaat de proeverij uit gerechten en wijnen uit de Puglia.

* Zee-egel
Tenute Robino Libens Spumante

* Zwaardvis
Leone de Castris Donna Lisetta

*Orichiette met cime di rapa en salsiccia
Tenute Rubino Susumiello

* Cantuccini
hMoscato di Trani

Puglia (Apulië) is een regio in Zuidoost-Italië gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Het gebied staat beter bekend als de hak van de Italiaanse laars. De hoofdstad is Bari. Het is de voornaamste producent van olijven maar in de streek Salento wordt ook veel wijn verbouwd.

In het verleden kwamen hier vooral veel blends vandaan, ofwel wijnen van verschillende druivenrassen. Deze wijnen werden vaak in andere delen van Italië, maar ook in het buitenland, gebruikt om de eigen wijnen mee te versterken. De afgelopen jaren zijn er veel investeringen in dit gebied gedaan en richt men zich meer op de productie van kwaliteitswijn. Kwantiteit staat niet langer meer op de eerste plaats. Door haar gunstige ligging, het overwegend heuvelachtige landschap en de goede bodemkwaliteiten, die variëren van kalk- en kleihoudend tot zanderig, kunnen er in Apulië uitstekende wijnen gemaakt worden. De regio telt dan ook maar liefst 25 DOC-zones.