koken & tafelen algemeen

UrbanFarmers Den Haag, de grootste rooftop stadsboerderij

Een aantal Haagsche horeca collega's: BIT Grill and Café, Restaurant Calla's, Restaurant Basaal, Restaurant de Tapperij en Brasserie Beekink & Co hebben een bezoek gebracht aan Europa's grootste rooftop farm UrbanFarmers Netherlands.

In 2016 werd Europa's grootste dakboerderij UF002 De Schilde gerealiseerd in en op het voormalige kantoorgebouw in de Televisiestraat. 
Met de productie van verse groenten en vis voorziet de stadsboerderij de stad jaarlijks van maar liefst 19 ton vis en 45 ton groenten. Het principe dat daarbij gebruikt wordt, is zoveel mogelijk gebruik maken van wat voedsel al in zich heeft. Zo worden voedingstoffen die vrijkomen bij visproductie hergebruikt voor groenteteelt en zuiveren de planten het water waarin de vis gekweekt wordt.

Aquaponics heet dit systeem, waarmee optimaal gebruik gemaakt wordt van de kracht van de natuur. Door het gebruik van aquaponics bespaart UrbanFarmers tot wel 90% op waterverbruik. Daarnaast maakt UrbanFarmers geen gebruik van pesticiden, herbiciden of antibiotica.

We namen een kijkje bij de kweekbassins van de UF Big City Swimmers (Tilapia) en de kas met kruiden, sla en groenten.

 

BIB Gourmand voor Restaurant Oogst en Restaurant Basaal

De Michelingids heeft de befaamde BIB Gourmands weer uitgereikt in Nederland! In Den Haag kregen (slechts...) 2 restaurants dit predikaat voor uitstekende prijs/kwaliteit van de Michelin inspecteurs: Restaurant Basaal op de Dunne Bierkade en Restaurant Oogst op de Denneweg.

 Bas Oonk zoekt vis uit bij Holland Vis in Scheveningen

Bas Oonk zoekt vis uit bij Holland Vis in Scheveningen

Chefkok/eigenaar Bas Oonk van Restaurant Basaal is trots dat hij wederom dit jaar deze erkenning ontvangt van de Michelin inspecteurs. Al jaren lang kookt Bas Oonk op de Dunne Bierkade een eigen, hedendaagse kookstijl die hij met passie en gedrevenheid heeft ontwikkeld. Bas haalt zijn producten zoveel mogelijk in de directe omgeving. Zo laat hij exclusief kaas maken bij Kaasboerderij De Vierhuizen uit Zoeterwoude voor Basaal. Ook zoekt Bas iedere week zijn verse vis uit in Scheveningen bij Holland Vis. Voor vele Haagse gasten, maar ook toeristen is dit al jarenlang een lievelingsadres rondom de oude grachten in Den Haag waar Bas samen met Loes Oonk de scepter zwaait.

 Gerecht met Corvina bij restaurant Oogst

Gerecht met Corvina bij restaurant Oogst

Nieuwkomer met een BIB Gourmand in Den Haag is Restaurant Oogst op de Denneweg. Restaurant Oogst is 'het zusje' de brasserie, als je dat zo mag noemen, van Restaurant Calla's (* Michelin). Patron-cuisinier Marcel van der Kleijn is hier de culinaire inspirator van het pittoreske restaurant in het centrum van de stad.  Chefkok Dustin Gordon kookt met zijn 'Oogst' graag met het seizoen mee. Vele ingrediënten komen uit de groenten en kruidentuin 'Laantje Voorham" van Arie Voorham uit Wassenaar. De gerechten van restaurant Oogst zijn puur en smaakvol en een culinaire weerspiegeling van het seizoen. Uit de Oogst stel jezelf het menu samen voor de lunch of het diner. 
Alexandros Spanakis zorgt in het restaurant voor een prettige ambiance en met zijn gastvrije houding voor een prettige service.

De gids verzamelt restaurants die bij de inspecteurs van de MICHELIN gids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden allemaal een volledig menu aan (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro.


De gids geniet elk jaar van een steeds grotere populariteit. “Onze inspecteurs voelen het tijdens hun bezoeken: restaurateurs streven naar deze onderscheiding, ze doen er alles aan om het hun gasten naar de zin te maken. Ze beperken zich niet tot éen menu maar bieden een ruime keuze met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Geen wonder dat steeds meer gasten op zoek zijn naar een restaurant met een Bib Gourmand”, aldus Michael ELLIS, internationaal directeur van de MICHELIN gidsen.

De Bib Gourmand Benelux 2018 wordt vanaf 23 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (Belgie en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg).

BIB Gourmand

Over de MICHELIN gids

De MICHELIN gids selecteert de beste restaurants en hotels in de 28 landen waar het aanwezig is. Het is een vitrine van de mondiale gastronomie en zet zowel de culinaire dynamiek van een land, nieuwe tendensen als de talenten van morgen in de schijnwerpers. De MICHELIN gids cree?ert waarde voor restaurants dankzij de onderscheidingen die het jaarlijks uitdeelt. Het draagt bij tot de uitstraling van de lokale gastronomie en de toeristische aantrekkingskracht van streken. Dankzij zijn rigoureuze selectiemethode en historische kennis van de hotel- en restaurantsector, biedt de MICHELIN gids aan zijn klanten een expertise aan die uniek is in de wereld en daardoor ook een service die kwaliteitsvol is.

De selecties zijn op papier en online beschikbaar. Ze zijn zowel toegankelijk op het internet als op het geheel van de mobiele ondersteuningen die een navigatie aanbieden die aangepast is aan het gebruik van iedereen, maar ook een dienst voor online reservatie.
Met de MICHELIN gids blijft de Groep miljoenen reizigers begeleiden in hun verplaatsingen, om hen een unieke mobiliteitservaring te laten beleven.

Presentatie MICHELIN gids 2018 Belgie? en Luxemburg: maandag 20 november 2017 Presentatie MICHELIN gids 2018 Nederland: maandag 11 december 2017

Bezoek bij Delflandse Vleesmeesters

De Delflandse Vleesmeesters is een club jonge boeren uit Midden Delfland die een zoektocht is gestart naar meerwaarde van de Midden-Delflandse melkkoeien. Uit deze zoektocht kwam de conclusie dat er naast de primaire rol van melk geven een grote kans ligt voor het verwaarden van het melkkoeienvlees.

In het huidige systeem worden de koeien erg ondergewaardeerd terwijl het vlees zich kenmerkt als duurzaam, transparant en van uitstekende kwaliteit. Daarnaast kan het lokaal vermarkt worden en wordt het leven van de koeien beter door de extra afmestingsperiode die er aan toegevoegd wordt. Allemaal thema’s die erg spelen in de maatschappij en waar we met dit concept aan kunnen voldoen.

Daarom is het juist zo gaaf om met een groep jonge agrariërs samen op te trekken om naast de zuivel ook een lekkere stukje Midden-Delflands vlees op tafel te krijgen.

De groep is ontstaan vanuit het jongeren boeren traject die ondersteunt wordt door Gemeente Midden-Delfland en adviesbureau Boerenverstand.

Samen met Michiel de Vlieger van Cometa Culinair hebben we een bezoek gebracht bij één van de leden, Anton van der Ende, die melkveehouder in Schipluiden is. In het uitgestrekte landschap onder de rook van Delft en Rotterdam, vlak langs de nieuwe A4 ligt de melkveehouderij. De meeste van de Roodbont koeien genoten van de buitenlucht op het moment van bezoek.

Delflandse Vleesmeesters

In de stal stonden enkele kalveren en een aantal drachtige koeien die over enkele weken gingen bevallen. Anton en zijn mede coöperatie genoten zijn zeer begaan met het lot van de dieren en het welzijn van de omgeving waar deze opgroeien.

Na een vruchtbaar leven als melkkoe worden ze, na gemiddeld 6 jaar en 5 maanden, naar het slachthuis toe gebracht(!). Door de melkkoeien zelf naar het slachthuis te brengen zorgt dit voor zo min mogelijk stress bij de dieren.

Het vlees wordt verwerkt door de Delftse keurslager Evert van Winden en je kan hier ook pakketten, diepgevroren, Delflandse vlees kopen. Het vlees is wat meer geaderd en heeft over het algemeen meer vet, dit resulteert in meer smaak en een stevige bite van het vlees.

Een absolute aanrader om deze jonge, gedreven leden van coöperatie De Delflandse Vleesmeesters te volgen en zeker hen producten te kopen al dan niet in de keuken te gebruiken.