Welkom

Hierbij een selectie van restaurant in Den Haag. Wil jij ook hier vermeld worden? Neem contact met mij op via casper@cavado.nl

Bezoek bij Delflandse Vleesmeesters

Bezoek bij Delflandse Vleesmeesters

De Delflandse Vleesmeesters is een club jonge boeren uit Midden Delfland die een zoektocht is gestart naar meerwaarde van de Midden-Delflandse melkkoeien. Uit deze zoektocht kwam de conclusie dat er naast de primaire rol van melk geven een grote kans ligt voor het verwaarden van het melkkoeienvlees.

In het huidige systeem worden de koeien erg ondergewaardeerd terwijl het vlees zich kenmerkt als duurzaam, transparant en van uitstekende kwaliteit. Daarnaast kan het lokaal vermarkt worden en wordt het leven van de koeien beter door de extra afmestingsperiode die er aan toegevoegd wordt. Allemaal thema’s die erg spelen in de maatschappij en waar we met dit concept aan kunnen voldoen.

Daarom is het juist zo gaaf om met een groep jonge agrariërs samen op te trekken om naast de zuivel ook een lekkere stukje Midden-Delflands vlees op tafel te krijgen.

De groep is ontstaan vanuit het jongeren boeren traject die ondersteunt wordt door Gemeente Midden-Delfland en adviesbureau Boerenverstand.

Samen met Michiel de Vlieger van Cometa Culinair hebben we een bezoek gebracht bij één van de leden, Anton van der Ende, die melkveehouder in Schipluiden is. In het uitgestrekte landschap onder de rook van Delft en Rotterdam, vlak langs de nieuwe A4 ligt de melkveehouderij. De meeste van de Roodbont koeien genoten van de buitenlucht op het moment van bezoek.

Roodbont melkkoe

In de stal stonden enkele kalveren en een aantal drachtige koeien die over enkele weken gingen bevallen. Anton en zijn mede coöperatie genoten zijn zeer begaan met het lot van de dieren en het welzijn van de omgeving waar deze opgroeien.

Na een vruchtbaar leven als melkkoe worden ze, na gemiddeld 6 jaar en 5 maanden, naar het slachthuis toe gebracht(!). Door de melkkoeien zelf naar het slachthuis te brengen zorgt dit voor zo min mogelijk stress bij de dieren.

Het vlees wordt verwerkt door de Delftse keurslager Evert van Winden en je kan hier ook pakketten, diepgevroren, Delflandse vlees kopen. Het vlees is wat meer geaderd en heeft over het algemeen meer vet, dit resulteert in meer smaak en een stevige bite van het vlees.

Een absolute aanrader om deze jonge, gedreven leden van coöperatie De Delflandse Vleesmeesters te volgen en zeker hen producten te kopen al dan niet in de keuken te gebruiken.

BIB Gourmand voor Restaurant Oogst en Restaurant Basaal

BIB Gourmand voor Restaurant Oogst en Restaurant Basaal

Hollands Wild Diner bij Restaurant de Tapperij

Hollands Wild Diner bij Restaurant de Tapperij