koken & tafelen algemeen
Back to All Events

Tong Tong Fair


Tong Tong fair

VRIENDSCHAP, GASTVRIJHEID EN INSPIRATIE

In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Meer dan een halve eeuw later vinden én doen we dit nog steeds: Welkom op de Tong Tong Fair, de grootste Indische happening van de wereld, waar Oost en West elkaar ontmoeten in een sfeer van vriendschap, gastvrijheid en inspiratie.

De eerste editie van de huidige Tong Tong Fair werd in 1959 georganiseerd. Toen heette de Indische manifestatie Pasar Malam Tong-Tong. Die eerste pasar malam in de Haagse Dierentuin had als doel geld in te zamelen voor de Indische Kunstkring Tong-Tong (IKK). Met de opbrengst zou de IKK een cultureel programma kunnen financieren. Die doelstelling is meer dan 50 jaar later nog steeds dezelfde. Ook nu worden de opbrengsten van recette en standverhuur ingezet om het culturele programma, het Tong Tong Festival, mogelijk te maken: een vorm van interne subsidiëring. Het Tong Tong Festival wordt voor ca. 10% met projectsubsidies gerealiseerd.

Affiche van een van de eerste edities van de Pasar Malam Tong Tong, ontworpen en getekend door Rogier Boon.

EEN PODIUM VOOR DE INDISCHE CULTUUR

Onveranderd in al die jaren is ook de idee dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Op de Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de Indische cultuur een plek. De Indische (Euraziatische) cultuur is waardevol genoeg om te bewaren en als inspiratiebron aan te bieden aan Indische en niet-Indische belangstellenden, van alle leeftijden.

57E TONG TONG FAIR

Van 27 mei t/m 7 juni 2015 vindt de 57e Tong Tong Fair plaats. De Tong Tong Fair presenteert ook dit jaar weer een caleidoscopische cross-over van oosterse en westerse culturen, met een sterk internationaal programma.

De Tong Tong Fair bestaat uit de beroemde Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen,de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs, en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma rond de mix van Oost en West in podiumkunsten, exposities, gesproken woord en actualiteit.

Klik hier voor meer info Programma Tong Tong Fair

 

Later Event: May 28
Week van het Nederlandse Bier